اخيرا طرحي تحت عنوان "پروژه مغز انسان" در سوئيس کليد خورده که هدف نهايي اش شناخت کامل مغز انسان و توسعه سريع ترين کامپيوتر جهان بر اساس مدل سازي از آن است. در اين ميان، شرکت هاي مختلفي از جمله کوالکام هم تلاش هايي را به طور جداگانه در اين راستا صورت مي دهند. محققين شرکت کوالکام توانسته اند رباتي را طراحي کنند که قادر به ياد گرفتن مهارت هاي جديد است و بدون نياز به کدهاي برنامه نويسي، در شرايط مختلف از عهده يک سري انتخاب ها بر مي آيد.
اين چيپ جديد که "پردازنده زيروث کوالکام" ناميده شده، در رده واحدهاي پردازنده عصبي موسوم به NPU دسته بندي مي شود. کوالکام براي اين چيپ، يک سري ابزارهاي نرم افزاري تدارک ديده که به کمک آن ها مي توان، بدون کدنويسي، رفتار خوب و بد را به کامپيوتر ها آموزش داد.
کوالکام براي تشريح بهتر اين فناوري، از يک ربات استفاده کرده. اين ربات ياد گرفته که تنها مي بايست از موزائيک هاي سفيد رنگ عبور کند. روش آموزش هم به اين صورت بوده که ابتدا ربات را براي کشف محيط اطراف بر روي موزائيک هاي رنگارنگ رها کردند. هر گاه ربات بر روي موزائيک هاي سفيد مي رفت، اين رفتارش مورد تشويق قرار مي گرفت و به عبارت ديگر بازخورد مثبت مي گرفت. اين کار باعث مي شد ربات در ادامه مسير تنها به دنبال موزائيک هاي سفيد باشد. بنابراين، بدون الگوريتم منحصر به فرد، يا کد خاصي، ربات ياد گرفته بود که بايد موزائيک هاي سفيد را دوست داشته باشد.
فناوري هاي به کار رفته در کامپيوترهاي امروزي، در برابر توانايي هاي مغز انسان، بسيار پيش پا افتاده هستند. مغز انسان به کمک ميلياردها سلول عصبي، قادر است تعداد بسيار زيادي از محرک ها را که از حواس مختلف ما دريافت مي شود، به طور همزمان پردازش کند. اما اين فاصله باعث نمي شود که دانشمندان و محققين از تلاش براي مدل برداري از مغز انسان براي ساخت کامپيوترهاي باهوش تر دست بر دارند.
کوالکام تنها شرکتي نيست که در اين مسير قدم بر مي دارد، شرکت آي بي ام هم پروژه اي مشابه، تحت عنوان سيناپس را پيگيري مي کند. در اين پروژه هم به جاي تمرکز بر روي کدنويسي هاي شرطي معمول، بر روي اشيا و ايده ها تمرکز شده. تمام اين اقدامات در يک جهت است: داشتن کامپيوترهايي با قدرت و هوشمندي چندين برابر کامپيوتر هاي امروزي؛ چيزي که با توجه به سرمايه گذاري هاي کلان اين شرکت هاي چندين ميليارد دلاري، در آينده اي نزديک محقق مي شود.